Sunday, July 29, 2012

Kıymalı Çıtır Börek


Tayin sebebiyle yıllarımın geçtiği Bilecik'te İnayet adında çok yakın bir dostum vardı. Kendisi de öğretmendi ve yakınımızda bulunan bir köyde öğretmenlik yapıyordu. Hatta tanışmamız müfettişlerimiz sayesinde gerçekleşmişti. Köyümüz Kendirli'den  Bilecik merkeze taşındığımızda da görüşmeyi de sürdürüyorduk. Yine onlara gittiğimiz bir gündü ve çayın yanında bize börek ikram etti. Böreği ısırdıkça çıtırdıyor ağızda harika bir tat bırakıyordu. O gün bu böreği ben de yapmalıyım diye düşündüm ve ondan tarifini istedim. Tarifi aldığımdan beri yaparım ve hem çocuklarım hem konuklarım beğenerek yerler tarifini isterler. Bu tarifi sizlerle de paylaşmak istedim. O hamurunu kendisi açarak yapar fakat ben işi biraz daha kolaylaştırdım. İsteyen kendisi de açabilir hamurunu. Yazımı kendisi de benim gibi emekli olup ikiz torunlarınla ilgilenen İnayet Hanım'a  sevgilerimi sunarak tamamlayıp tarife başlıyorum.







Malzemeler:


  • 200 gram kıyma

  • 2 soğan

  • pul biber karabiber tuz 

  • yarım demet maydanoz

  • 3 yufka 

  • zeytinyağı

  • 1 yumurta sarısı




 Önce yufkayı tezgaha serelim.Üzerine fırçayla yağı güzelce sürelim.Ardından yufkayı ortadan iki eşit parçaya ayıralım. Ayırdığımız parçanın tam ucuna gelecek şekilde harcı yerleştirelim ve parçayı rulo haline getirelim. Tepsimizin ortasına koyduğumuz ruloyu merkezde dolayıp daire oluşturalım. Ardından diğer parçaya da malzemesini katıp rulo yapıp diğerinin çevresine ekleyelim. En son işlem olarak yumurta sarısını bir damla yap ile çırpıp üzerine sürelim.Artık tepsiyi fırına koyabiliriz. Fırın sıcaklığı 180 derece olup 35 dakikada böreğimiz hazır olacaktır. Afiyet olsun.






















No comments:

Post a Comment